maandag 18 oktober 2021

Waar let jij op als je een voedingssupplement koopt?

Winkels liggen vol met voedingssupplementen zoals vitamine C, visolie, multivitamine enz. De keuze is groot. Wat zijn goede voedingssupplementen? Welke keuze maak jij? 

In deze blog leg ik uit waar je op moet letten zodat je een goede keuze maakt. Soms noem ik mezelf wel eens een lid van de voedingssupplementen politie! 

Veel gestelde vragen in mijn praktijk zijn:
  • Heb ik wel iets aanvullends nodig? Mijn antwoord is DOEN
  • Is groente en fruit niet voldoende voor mijn gezondheid? Mijn antwoord is altijd NEE. 

Je kunt tegenwoordig de nodige vitaminen, mineralen en sporenelementen niet meer uit groente en fruit halen. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe gezond je eet. Het voedingscentrum zegt dat het 250 gram groenten per dag voldoende is. 

Als natuurgeneeskundige adviseer ik minimaal één kilo biologische groenten en maximaal 2 stuks fruit op een dag. Met één kilo groenten eet je net voldoende vezels voor de darmflora, maar hoe zit het met de hoeveelheid vitaminen en mineralen die je dan binnenkrijgt? 

Bekijk dit staatje eens. 



Hierin wordt duidelijk dat er steeds minder vitaminen en mineralen te vinden zijn in de voeding. Je zou volgens dit staatje minimaal 2 x zoveel groente en fruit moeten eten dan in 1985. Als je het gaat vergelijken met waarden uit 1960 dan is het 5 x zoveel om dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen te krijgen. 

Dit komt omdat de grond uitgeput raakt en onvoldoende wordt aangevuld. Gewassen moeten ook steeds sneller groeien voor productie waardoor er minder tijd is om alle vitaminen en mineralen op te kunnen slaan in de groenten die je eet. 

Als je niet biologisch eet, gebeurt het vaak dat de groenten precies de mineralen krijgen die ze nodig hebben voor de groei. Ze staan niet meer in de volle grond waardoor ze geen sporenelementen kunnen opnemen… 

Denk ook aan luchtvervuiling en de lange opslag van groente waardoor ze aan vitaliteit verliezen. Dus ja, aanvulling is heel belangrijk. 

Voor dagelijks gebruik is een multi-vitamine belangrijk en ook een visolie of omega-3 product. In de winter aangevuld met vitamine D3, maar gezien de functie van dit superhormoon zou je D3 het hele jaar door kunnen gebruiken 

Waar moet je op letten? 

Ten eerste 

Zorg ervoor dat je kiest voor aanvulling waarbij je product komt van groente of fruit. Hierdoor herkent je lichaam de stoffen die je binnenkrijgt waardoor je het voor de volle 100 % kunt opnemen. 

Neem als voorbeeld vitamine C. Dit kan vrij gemakkelijk in een laboratorium nagemaakt worden en synthetisch gefabriceerd worden. Als je voor een variant kiest die van plantaardige oorsprong is zitten er ook nog alle stoffen in (fytonutriënten ) die nodig zijn om de vitamine C op te nemen. 

De natuurlijke vitamine C bevat ook nog een hoge ORAC waarde, die niet terug te vinden is in een synthetisch product. Voeding met een hoge ORAC-waarde neutraliseert vrije radicalen en beschermt je lichaam tegen schadelijke effecten. 

Ten tweede 

Neem ik het voorbeeld van visolie – omega-3. Als je 3 x in de week wild gevangen verse vis eet, heb je meestal geen aanvulling nodig. Het wild gevangen is heel belangrijk. 

Bij vis die gekweekt wordt weet je in ieder geval zeker dat er geen vervuiling in zit. 




Het belangrijkste bij de visolie is de EPA en DHA-vetzuren. Deze vetzuren heeft het lichaam nodig voor een goede cel uitwisseling. Bij vis die gekweekt is worden deze vetzuren door de vis bijna niet aangemaakt. 

Waar komt je visolie vandaan? 
Belangrijk is dat je een omega-3 product kiest waarbij de vis niet te lang op een boot heeft gelegen, soms zelfs bij extreem warme omstandigheden. Hierdoor bederft natuurlijk de vis en wordt de visolie ranzig. 

Vaak wordt de visolie dan ook verhit om het in een capsule te doen. Hierdoor verdwijnt de kwaliteit. Heb je wel eens een visolie capsule genomen waarbij je een vissmaak opboert? Dan weet je zeker dat je met bedorven vis te maken hebt gehad. Verse vis stinkt niet! 

Wanneer je omega-3 supplement kiest waar het Epax® keurmerk gebruikt wordt, bent je verzekerd van een veilig, puur omega-3 product. Met alleen schone, duurzame en traceerbare grondstoffen, levert EPAX veilige en pure Omega-3 visolie die wetenschappelijk is bewezen. EPAX is de eerste Omega-3 producent aan wie vijf jaar geleden het Friend of the Sea-duurzaamheidscertificaat werd toegekend. EPAX staat voor Zuiverheid, Kwaliteit en Innovatie. 

Ten derde 

In welke capsule wordt je product verpakt? Capsules kunnen gemaakt zijn van gelatine, zowel van varkens als rund. Dan heb je te maken met een dierlijke capsule, vaak gemaakt van slachtafval. 

Niet handig als je vegetariër bent of een vegan-leefstijl hebt. 

Plantaardige capsules kunnen ook gemaakt worden HPMC (hydroxypropylmethylcellulose). Een hele mond vol. Het woord cellulose geeft inderdaad aan dat het om plantmateriaal gaat. Het wordt vervaardigd uit hout. HPMC staat ook bekend als E464 en wordt beschouwd als een E-nummer waar je voorzicht mee moet zijn. Het risico kan zijn: verstopping, diarree, krampen en winderigheid. 

De beste plantaardige capsule is pullulan. Het wordt vervaardigd van 100 % plantaardig materiaal. Het is geschikt voor vegetariërs en past in een vegan-leefstijl. Pullulan staat geregistreerd als E-nummer 1204 en wordt als veilig beschouwd. 

Als laatste:

De vulmiddelen Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik van capsules. Voor het maken van tabletten worden veel ‘plakmiddelen’ gebruikt om ervoor te zorgen dat de tablet niet al in het potje uit elkaar valt. 

Als je een slechte spijsvertering hebt kan het zelfs zo zijn dat je tablet helemaal niet uit elkaar valt in je maag of darm en het dan weer ‘onverteerd’ uitpoept. 

Als er kleine hoeveelheden werkzame stof in een capsule zit wordt het aangevuld met vulmiddelen. Een veel gebruikt vulmiddel is bijvoorbeeld magnesiumstearaat, bekend onder E-nummer E572. De E-nummer lijst van de Française Corrine Gouget zegt dat het in Europa niet gebruikt mag worden. Het wordt als additief (kleine toevoeging) nog wel gebruikt, vooral bij supplementen. 

Kijk je potjes er eens op na! 

Stearaat komt van stearinezuur. Het is meestal van dierlijke oorsprong en wordt onder andere gebruikt voor het maken van kaarsen en van zeep. Door dit in capsules te gebruiken wordt de vultijd van de capsule verkort, waardoor het productieproces sneller verloopt en het dus goedkoper kan worden aangeboden. 

Hier vind je een mooi filmpje over wat magnesium stearaat doet in de maag en waarom de actieve ingrediënten in je voedingssupplement niet opgenomen wordt. Niet iets wat je dagelijks tot je wilt nemen! 

Een ander vulmiddel dat veelvuldig gebruikt wordt is titaandioxide. Het wordt in voeding als witte kleurstof gebruikt in producten zoals kauwgom, tandpasta, snoep en saus. Het heeft het E-nummer E171. En staat op de rode lijst. De risico’s zijn leverbeschadiging, reumatoïde artritis en is mogelijk kankerverwekkend. In Duitsland en Frankrijk is het al verboden, ook in Nederland mag het sinds kort niet meer gebruikt worden voor inwendig gebruik. 

Een deel van dit poeder is klein en wordt daarmee als nanodeeltje beschouwd. Het is al aangetoond dat het te vinden is in de lever en milt van mensen. Hier vind je een heel leesbaar artikel over titaandioxide. Doe eens een onderzoek in je eigen keukenkastje naar jouw supplementen! 

Tot voor kort maakte ik in mijn praktijk alleen gebruik van kruiden in de vorm van druppels (tincturen) en thee. Want in kruiden zitten alle componenten die je nodig hebt om de goede stoffen op te kunnen nemen. In de druppels en de thee zitten geen andere vulstoffen. Het is puur kruid. 

Kruiden in capsules kunnen ook bovengenoemde vulmiddelen en bestanddelen bevatten. 

Sinds kort heb ik een voedingssupplementen lijn ontdekt van Beyuna die aan al mijn voorwaarden voldoet en die ik met een gerust hart durf aan te raden zonder dat het schade doet aan je lichaam. 

Alles is op basis van organische grondstoffen, dus natuurlijk. Er worden geen onnatuurlijke vulstoffen gebruikt, alleen biologisch actieve stoffen. Hierdoor blijft de hoge biologische waarde bewaard en is het een aanvulling op je voeding! Benieuwd naar de producten? Bekijk ze op mijn website.


Interessante links: